Saaristen talvikausi pakettiin Lapualla

Kuva: Samzon 
Kuva: Samzon

 

BMW-rallisarjan talven viimeinen osakilpailu Jussinmaki.net Ralli ajettiin lauantaina 2.3. Lapualla. Kisan formaatti oli uusi, Urjalassa viime keväänä kokeiltu kevennetty malli, ja se toimi erinomaisesti. Järjestelyt oli muutenkin todella mukavat ja väki enemmän kuin ystävällistä. Täyden kympin suoritus!

Kisaa edelsi todella lauhat ilmat, lumet hupeni ja teiden kunto arvelutti. Kisaa edelsi sitten pari pakkaspäivää ja luntakin tuli sen verran että maisema näytti talviselta. Tiet oli hienossa kunnossa, ainakin meille kun saatiin numeroksi 17. Pikataipaleet oli muutenkin mielenkiintoiset ja vaihtelevat.

Auto oli taas saatu kuntoon ja KP Koivisto oli säätänyt pyörät ja ohjauksen kuntoon Laukaan jäljiltä. Savolaisen Timo ja Ohman Kalle palasivat huoltoon ja kaikki oli katettu meille valmiiksi.

 

Päivän aikana sateli välillä aika sankasti pöllyävää lunta. Kuva: Jesse Eteläniemi
Päivän aikana sateli välillä aika sankasti pöllyävää lunta. Kuva: Jesse Eteläniemi


Ja paikoitellen maisema oli varsin talvinen. Kuva: Rallikuvat.net
Ja paikoitellen maisema oli varsin talvinen. Kuva: Rallikuvat.net

Ensimmäisellä pikataipaleella haettiin hiukan tuntumaa keleihin, pitoihin ja erityisesti edellä ajaneiden hurjiin leikkauksiin. Monin paikoin urat kulki toinen pyörä syvällä ojan puolella ja hetken kesti ennen kuin siihen tottui. Tämä EK kulki pitkälti peltomaisemissa, missä oli pitkiä suoria ja paljon tiukkoja ysikymppisiä ja takapiikkejä. Nyt kokeiltiin ajaa vaihteeksi pienemmillä vaihteilla ja antaa koneen laulaa. Ajo meni ihan ok, mutta edelleen se oli liian varovaista. Verrokeille ei juurikaan jääty, mutta ihan kärjelle ei mitään mahdettu.

Ensimmäinen EK kabiinista nähtynä:

 

Ihan ei uskallettu oikoa Pohjanmaan tyyliin. Kuva: Samzon
Ihan ei uskallettu oikoa Pohjanmaan tyyliin. Kuva: Samzon 

Kakkospätkällä yritettiin hiukan nostaa vauhtia, mutta sitten puhkottiinkin penkkoja pariin otteeseen. Puskurista jäi osat matkalle, mutta muuten auto pysyi kunnossa. Ratti tosin kääntyi nyt vuorostaan oikealle, mutta ei se suuremmin ajoa häirinnyt. Seuraavaksi suunnattiin Ala-Talkkari areenalle tauolle ja huoltoon.

 

Tiet oli oikein mukavia ja vaihtelevia. Kuva: Rallikuvat.net 
Tiet oli oikein mukavia ja vaihtelevia. Kuva: Rallikuvat.net 

Kolmospätkä oli parikymmentä kilometriä pitkä ja laskettiin, että meidän perässä lähtenyt Hannu Hokkanen oli tullut ensimmäiset pätkät juuri niin kovaa, että todennäköisesti ottaisi meidät kiinni. Puolessa välissä Olli näki jossain peltojen kiertelyssä Hokkasen auton ja päätti, että jäädään seuraavaan risteykseen odottamaan. Meille tällä ei ollut mitään merkitystä sijoituksiin, mutta Hokkanen ajoi voitosta. Oikea päätös Ollilta senkin takia, että kapealla loppupätkällä ei oikein olisi ollut kunnon ohituspaikkoja tarjolla. Ohituksen jälkeen Hokkasen auto nosti todella sankan lumipilven ja meidän oli pakko jättää heti kättelyssä pitkä väli, että nähtiin ajaa maaliin. Yllättäen tämä loppuosuus meni meiltä sitten ihan nappiin ja tuli oikein hyvä mieli, että vielä saadaan auto kunnon kiitoon!

 

Pohjanmaan tapaan vinkkeleitä riitti. Kuva: Samzon 
Pohjanmaan tapaan vinkkeleitä riitti. Kuva: Samzon 

Neljäs, eli viimeinen pikataival olikin sitten varsin mielenkiintoinen. Alku oli nopeampaa, mutta loppu hidasta puiden välissä taiteilua. Ja tien pinta oli kovassa jäässä, todella kovassa jäässä missä ei piikki pitänyt. Meidän jarrut osoittautuivat yllättäen melko etupainotteisiksi, mikä pakotti ajamaan tarkasti ja rauhallisesti. Kovan tuulen nostattama lumipöly haittasi yhdessä takapiikissä näkyvyyttä niin että meinattiin lähteä ihan vikasuuntaan. Mutta maaliin selvittiin ja auto kunnossa pieniä kosmeettisia vaurioita lukuun ottamatta. Sijoitus oli totutusti siellä häntäpäässä, mutta verrokkeihin nähden petrattiin hurjat 3-4 sekuntia kilometriltä Peurunkaralliin nähden. Kyllä se vielä jyvä joskus meidätkin kohtaa!

Nyt palataan tämän harrastuksen arkeen talleille ja jatketaan keväällä seikkailuja. Kiitokset kaikille, jotka ovat taas auttaneet meitä eteenpäin!

- Timo ja Olli Saarinen

 

Kohti kesää. Kuva: Samzon 
Kohti kesää. Kuva: Samzon

Comments are closed.